Mireille van der Werff

is een ervaren trainer als het gaat om journalistieke vaardigheden. Bureauredactie, tekstschrijven, lastige gasten produceren maar ook radioregie en format-ontwikkeling zit in haar portfolio. Ze werkt al ruim 20 jaar als regisseur en (eind-)redacteur voor de verschillende publieke omroepen. Op dit moment werkt ze met name voor de programma's op radio 1.

Mireille van der Werff heeft onlangs een opleiding aan De School Voor Training afgerond en geeft trainingen die zeer praktisch en interactief zijn. 'Met journalistieke vaardigheden is het net als met autorijden. Je leert het door het te doen' zo stelt ze. 'Dat is precies wat ik in mijn trainingen nastreef: veel doen en daardoor veel leren!'

Mireille van der Werff Trainer

Trainingen van Mireille van der Werff

Bureauredactie

Het werk van een bureauredacteur is iedere dag anders. Je bedenkt onderwerpen, produceert gasten, bedenkt een opzet en regelt tussendoor ook nog even een reportage voor een verslaggever. In deze 2-daagse training leer je hoe je dat doet. Het herkennen van nieuws, het doen van research en het telefonisch voorgesprek komen uitgebreid aan bod. Hoe verwerk je de informatie die je hebt tot een heldere opzet en waarom is een centrale vraag cruciaal?

Tekstschrijven

Met een goede tekst neem je de luisteraar of kijker gelijk mee. In deze training leer je de belangrijkste vuistregels voor het schrijven van teksten voor radio, televisie en internet. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Je oefent met allerlei verschillende vormen en krijgt daardoor een rugzak vol met mogelijkheden die je daarna in de praktijk toe kan passen.

Gasten produceren

‘Nee, sorry, daar heb ik nu geen tijd voor’. “Het spijt me, maar ik ben echt niet de persoon die je zoekt voor je uitzending’. Herkenbaar? Heb je tijdens het produceren van gasten het idee dat je de plank net mis slaat? Wil je iemand eigenlijk alleen maar wat informatie vragen en trekt diegene gelijk zijn agenda? Gasten produceren klinkt makkelijker dan het is. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken. Je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar er is ook een tijdsdruk, want de uitzending loopt al en je eindredacteur wil het nu weten. In deze training leer je waar de juiste mensen te vinden zijn en hoe je ze op een prettige manier over de streep trekt.

Radio regie

Het regisseren van een radio-uitzending is het leukste wat er is. Het is altijd live, je zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen, dat de juiste items klaar staan, dat de presentator de goede tekst leest, dat verbindingen op tijd tot stand komen en dat alle onderwerpen aan bod komen. Daarnaast ben je altijd alert op onverwachte gebeurtenissen en ben je bij de pips klaar. Samen met de rest van het team zorg je ervoor dat het goed op de zender komt. Oh en iedereen moet het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt. Het klinkt bijna onmogelijk, maar het kan! In deze training deel ik mijn jarenlange regie-ervaring met jullie.

Format-ontwikkeling

Een programma maken uit de losse pols is vaak moeilijker dan je denkt. Handiger is het om te beginnen met een goed format. Hoe moet het programma klinken of eruit zien? Welke doelgroep wil je bereiken en wat voor vorm past daarbij? Is het format wat ik heb bedacht haalbaar? In deze training kneed je samen net zolang door tot het format lekker voelt en dat doet wat jij voor ogen hebt.

Vraag informatie aan over de trainingen van Mireille van der Werff

Naam(*)
Vul uw naam in

Telefoon
Ongeldige invoer

E-mail(*)
Onjuist e-mail adres.

Bericht(*)
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

e-max.it: your social media marketing partner
Naar boven